Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

BGTUNER | 15.07.2020

Scroll to top

Начало

Няма коментари

Тунинг в XL формат

Тунинг в XL формат
Nasko Nikolov

Тенденциите в днешното автомобилостроене са към все по-малки габаритни размери и минимални обеми на двигателя. Продиктувани от все по-високите цени на горивата и исканията на природозащитниците правила влизат все по-често в сила в автомобилната индустрия…. Но това за радост не се отнася за света на автомобилния тунинг. Тук се търсят все още огромните двигатели и автомобилите с големи размери.

И като говорим за големи автомобили няма как да пропуснем да ви разкажем за едни малко по-различни тунинг разработки излезли наскоро на бял свят.

Porsche Panamera XL

Panamera се роди в отговор на търсенето на спортен автомобил с по-голямо междуосово разстояние и по-лесния достъп до задния ред седалки. А и трябваше да се намери вариант да се вземат парите на поостаряващите младежи с набъбващи банкови сметки. Още със появяването си модела имаше повече противници, отколкото привърженици. Малко хора можеха да преглътнат факта, че любимия им спортен автомобил има 2 допълнителни врати и е невъзможно да се побере в 5 метров гараж.

За някой обаче и тази дължина е недостатъчна. За тях идва и последната тунинг програма базирана върху Panamera на фирмата специализирана в доработването  на автомобили от марката Porsche. Наречена Panamera XL, програмата идва за да задоволи нуждите на огромната маса (над 1 млн.) милионери. Колесната база е увеличена с 400 мм. което е довело до увеличаването на теглото на автомобила до 1960 кг. Тази тежест ще бъде местена от V8 двигател с мощност от 414 конски сили.

Audi R8 Limo

Това е последното попълнение в гаража на британска фирма за отдаване на лимузини под наем. В стремежа да задоволят всяко изискване на клиента от limobroker прибягват до тази крайност. Факта, че R8 е двуместна и е недостатъчна за желаещите за представителност групи, които наброяват повече от двама човека е главната причина. Резултата е 8 (осем!!!) местна спортна лимузина. Всяко едно от осемте места е спортна седалка тип “корито”, а подхода към пасажерския отсек се осъществява чрез  4 броя врати тип SLS.

Задвижването е поверено на 5.2-литров V10 двигател от R8 (или Lamborghini, което си изберете) и би трябвало да осигурява максимална скорост от 315 км/ч.

Castagna Milano Fiat 500 Limo

Докато горепосочените два проекта имат реално и хипотетично търсене, то за този нямаме идея коя е причината за създаването му.
Но нека започнем от основата –  Fiat 500. “Мъника” беше прероден в отговор на днешните тенденции. Той е малък, с нисък разход на гориво и не на последно място е чаровен.
Питаме се тогава, защо по дяволите е необходимо да  бъде превърнат в “маршрутка” ….?!?

Тунинг проекта е на италианската фирма за тунинг Castagna Milano. Всъщност проектите са цели три:

LimoCity е с подсилено шаси, електрически плъзгащи се задни врати и стъклен покрив. В интериора се предвижда да има диван, мини бар и мултимедийна система.

LimoSun е предназначена за разходки по пътищата на държави с мек климат. Лимузината е със сгъваем мек покрив, два реда задни седалки, обърнати една срещу друга и липсващи задни врати.

LimoCity Presidential е вдъхновена от лимузината Cadillac, на която се вози американският президент. Боядисана изцяло в черно тя е предназначена изцяло за американския пазар. Инженерите от Castagna Milano са заменили двигателя с вътрешно горене с два електрически мотора, който осигуряват на лимузината пълноприводно предаване и мощност от 160 конски сили. Максималния пробег на LimoCity Presidentia с едно зареждане е 250 км. Според производителя вече има поръчка за тази модификация за Мексико.

 

Добави коментар