Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

BGTUNER | 25.05.2020

Scroll to top

Начало

Няма коментари

VW Golf mk1 от ABT

Volkswagen Golf I от ABT
Nasko Nikolov

Оценката

Красота
5.5
Уникалност
7
Искаме го
9
7.2

Единичка

Колко красив може да бъде Голф от 1982 година можем да спорим много. Но за това колко много искаме да покараме точно този автомобил май няма да се намери опонент.

Някъде към средата на миналата година във Wolfsburg, Германия беше произведен 30 милионният Голф!!! Стартирал производството на култовия модел през  далечната 1974 година, немският автомобилен гигант надали е предполагал до какви висоти ще стигнат през годините, 8-цифрената сума говори сама за себе си. Статистиката също показва, че всеки ден (са) се продават 2000!!! Голф-а по целия свят. Познатия като еталон за достъпен семеен автомобил вече съществува под формата на седем поколения и десетки разновидности на двигатели, купе и задвижване. Тази година VW Golf празнува своята 40 годишнина. Причина за празнуване имат и придворните тунинг фирми като ABT във връзка с което от базираната в Kempten, Германия фирма са решили да напомнят за своето начало свързано с модела Golf.

Едва една година преди пускането на второто поколение и 8 години след старта на производството на Фолксваген Голф от ABT пускат свой тунинг проект базиран на mk1. Двувратия GTi се сдобива с по-широки арки на калниците, под които се крият и по-широки гуми. Естествено размера на джантите и гумите (205/60R13) будят усмивки от гледна точка на днешните тенденции в автомобилният тунинг, но за времето си те са били “на мода”. За “стойката” на автомобила помагат и спортното окачване и дистанциращите фланци.

Не така стоят нещата относно тунинга обаче. Въпреки далечната година и ранното поколение VW Golf GTi е разполагал с 108 конски сили. След намесата на ABT те вече наброяват 161. Резултат постигнат благодарение на новата KKK турбина взета назаем от Audi Quattro. Естествено за постигането на такива резултати не е помогнал само компресора. Инсталирани са олекотени бутала и колянов вал. Така ускорението от място до 100 км/ч отнема 6.8 секунди, което е едва 0.3 секунди по-бавно от настоящият GTi модел.

По интериора също има намеси макар и скромни. В тях се включва спортен волан с бяла кожа и няколко допълнителни инструмента.

Цената тогава е била 15 000 германски марки или 7 700 евро към момента. Каква е реалната цена на този автомобил сега можем само да гадаем, но съм сигурен, че хиляди фенове по света са готови да се разделят със солидна сума за да се сдобият с култовия автомобил.

Етикети

Добави коментар